Zdravim vospolok. Dnes som uporne v praci rozmyslal, ci mam zalozit tuto temu. Predsa, nikto uceny z neba nespadol (alebo ziadna otazka nie je hlupa), ale to co v "cestovatelskych" skupinach na FB sa clovek docita...rozum zostava stat. Uz je nam tak dobre, ze aj Vysoka skola zivota (prip. studied at Harvard, alebo manager at Durex) moze cestovat dalej ako na pivo, takze som sa rozhodol, ze tu sem tam prispejem nejakym peknym screenshotom. Dufam, ze nikoho neurazim tuto z pritomnych a prilis si nepokazim moj biedny image :D Samozrejme vsetky mena cenzurovane. Zaciname klasickou otazkou ohladom batoziny v Ryanair...ktora sa necakane zvrtla (aj bez koleciek) :D .

Cestujeme dementne aneb dotazy z FB

Založil ve fóru Co se nevešlo

Lord Pitzbudka napsal(a):

Zas tady ma maslo na hlave cedok. V honbe sa ziskem je naposilat nekam, kde je po par hldinach zase vyhodili, i kdyz museli vedet, ze situace tam jde do kopru … Se neni co divit, ze marka je z toho v razi a jede si svoji, i kdyz ji musi byt jasny, ze postel tam asi nikde nebude.

 

Pokud se někdo jede dobrovolně grilovat v červenci do Řecka a ještě za to platí, pak si podobný osud plně zaslouží.

0 Citovat

Tak já si nemyslím, že by si to zasloužili jen proto, že si koupili zájezd z cestovkou na Rhodos v červenci, spíš některý ty reakce v té situaci, kdy člověk může být rád, že je živej a zdravej a nic tak hroznýho se mu neděje, jsou úplně dementní a přehnaný.

4 Citovat

Ala napsal(a):

Jasně že čedok to totálně podělal, ale přišla mi komická ta představa, jak jim nějaká seřvaná holka za přepážkou půjde přidělit postele z letištního skladu postelí, protože oni si přece za to zaplatili.

Ano, s tím bez výhrad souhjlasím .)

1 Citovat

Pokud někdo zaplatil 160 tisíc za dovolenou, ověřil si, že hotel je evakuovaný a Čedok mu přesto řekl, že je vše v pořádku, že odletět samozřejmě nemusí, ale pokud nenastoupí na let, žádný refund nedostanou, tak chápu, že letěli a spoléhali, že teda cestovka to má vyřešené a dá je jinam, kde požár není, a pak se budou řešit nějaké kompenzace za jiný hotel. Od toho jede člověk na zájezd s cestovkou. 

Jasně, že ta holka na letišti s tím v současné době nic neudělá, ale třeba zvažovat žalobu na cestovku ze strany těch, co tam odvezli v sobotu večer nebo neděli ráno, mi tu nepřijde přehnaný. A nemyslím si, že jsou ti lidi nesvéprávní. Spíš byli vydíráni cestovkou, že musí letět, a uvěřili jim, že to bude ok, než aby nesli ztráty ve stovkách tisíc, které na ně chtěla cestovka hodit... 

12 Citovat

tmx souhlasím se vším a nijak nevyčítám těm lidem, že tam letěli, jenom bych teda tý cestovce moc nevěřila, že má něco pořešený, když mi tvrdí, že můj zájezd je beze změny do místa, který se právě evakuuje

a doufám, že se těm lidem, který tam čedok dotáhl ještě v sobotu večer a v neděli ráno, podaří vyrazit z nich prachy zpátky

komentovala jsem jenom ten následnej hysterickej požadavek na postel na letišti

1 Citovat

to ještě bude pláče, až nejspíš zjistí, že kompenzace od cestovek nebude, protože vyšší moc

1 Citovat

Tak on se ten problém týká i těch, kdo nejedou s cestovkou, mají koupený letenky (Ryanair vesele litá sem a tam, protože letiště nehoří) a zaplacený ubytování, který nikomu prachy nevrátí, dokud nebude přímo na místě nařízená evakuace, a lidi se rozhodujou, co mají udělat a kolik prachů v tom utopit.

1 Citovat

Nějaký právník říkal včera v TV, že s ohledem na vyšší moc nedostanou lidi od CK náhrady újmy za narušení dovolené, ale ti, co tam letěli v době požáru, jsou z tohoto pohledu v jiné situaci.

1 Citovat

jo, je to rozdíl

1 Citovat

Ala napsal(a):

Ryanair vesele litá sem a tam, protože letiště nehoří

Ještě že lítá. Co by jinak dělali ti, co se potřebují vrátit?

6 Citovat

Libore, já jsem to nemyslela jako kritiku Ryanairu, ale spíš situaci lidí, kteří mají koupené letenky třeba na tento týden na let tam, že prostě mají smůlu a když nepoletí, tak taky o ty peníze za letenky přijdou.

Jinak čedok jsou podle mě pěkný svině, že tam ty lidi ještě teď takhle navezli, mohli jim nabídnout nějaký volný místa někde jinde a nemusela z toho bejt taková hysterie.

A cestovky na Rhodos přivážejí další lidi, protože "na severu je to bezpečný přece" (dokud se neobrátí vítr):

https://www.novinky.cz/clanek/do....seznam.cz

1 Citovat

@Ala 

Tak to nechápu, oni tam letěli i dnes 

1 Citovat

Jo, lítají i dneska, na sever kde zatím nehoří, zatímco o víkendu je čedok vozil i do oblastí, které se v té době už evakuovaly. Ti lidi chtěli, aby jim cestovky daly výměnou jiné destinace (což mě v té situaci připadá rozumné řešení pro obě strany), ale cestovky to odmítly a lifrujou je  na Rhodos.

2 Citovat

Ono se to dá pochopit, kdo ten řetězec naruší, ten to zaplatí a tomu se chce každý vyhnout.

Jinak my tam byli minulý rok, v Pefkosu, koukal jsem na webkameru a překvapilo mě, že se tam normálně lidé koupají a to je velmi blízko k ohni.

 

https://www.mypefkos.com/live-camera/

1 Citovat

Nevím no, mě ty mediální výstupy přijdou jako lynčování cestovek. Čekám, kdy někdo prohlásí, že by měl ČEDOK začít hasit.

1 Citovat

Tak jestli čedok vozil lidi o víkendu do oblastí, kde už se evakuovalo (a to ti lidi v článcích říkají, protože se vůbec nedostali do svého zaplaceného hotelu a hned od první noci někde nouzově bivakovali), tak to není žádný lynčování čedoku, ale naprosto oprávněná kritika toho, že to čedok úplně posral. A pokud je pravda, že německý cestovky už od víkendu zrušily celý Rhodos (z důvodu hrozícího nebezpečí) a dávají lidem místo toho jiné zájezdy nebo vrací peníze, tak proč totéž neudělají české cestovky a místo toho tam dál lidi vozí, i když oni sami by byli ochotni vyměnit za jinou destinaci? Jestli je půlka ostrova evakuovaná, tak nejsou evakuovaní jen turisti, kteří si na letišti počkají na odlet, ale i místní lidi, kteří potřebujou někde bydlet a jíst na těch nezasažených oblastech a přivážet do toho další turisty, když ten požár asi není moc pod kontrolou, mi připadá dost blbý.

10 Citovat

Ono sice vyšší moc, ale sobotní chování ČEDOKu už hraničí s obecným ohrožením a ti, co teď vezou na sever si zase můžou stěžovat na "zkaženou dovolenou".

Otázka je, co je pro cestovku levnější, dovézt tam letadlo koupáků, co o dva dny později budou evakuovat repatriačním letem nebo jim umožnit změnit destinaci... Pro PR je současná situace 100% katastrofa.

Tyhle situace by mělo řešit kvalitní cestovní pojištění. Upřímně ani nevím, jestli to není ve výjimkách i u toho premiérového od ČSOB a ČS.

0 Citovat

No u pojistky nevím nevím, dnes jsem na to zběžně koukal. Toto není přírodní katastrofa, většina ostrova funguje. A MZV taky nezakázalo cesty.

Pojistka kryje, když tam člověk nemůže jet, ne když bude mít zkaženou dovolenou. Takže podle mého by pojišťovna dobrovolně neplnila. Letět se tam dá, auto si půjčíte a pokud hotel není v provozu, musí vám vrátit peníze. Pokud je, nemáte bezplatné storno a nechcete tam, tak asi smůla. To je důvod, proč tam všichni jezdí... 

A ano, je fakt, že Fischer/Exim, čili německé cestovky, už snad od soboty nabízí bezplatnou změnu i u cest na nezasažený sever. Za jih vrací peníze... 

3 Citovat

Cestovni kancelare jsou tu primarne pro lidi, kteri chteji dovolenou bez starosti, nic neresit, jen se valet na plazi a pripadne si nechat zorganizovat nejaky vylet na druhou stranu ostrova. Chteji se vyhnout tomu, aby museli nejaky problem resit na vlastni pest a proto jsou ochotni si i priplatit za to, ze je nekdo odveze z letiste a na letiste, ukaze kde bydli, sluzby delegata atd.

I kdyz neresim pravni stranku veci, tak tenhle pristup Cedoku je fakt absolutni PR katastrofa.

5 Citovat

Tak za Covidu to prošlo, tak to zkouší znovu. Byť s cestovkou nejezdím, tak tady jsem na straně klientů. O peníze přijít nechtějí a přitom ví, že dovolená bude stát za prd. A to je tu ještě morální dilema, když si budu užívat dovolenou na severu a vědět, že celý jih je v plamenech. 

0 Citovat

Jako z jedný strany chápu, že cestovka chce generovat zisk, ale kdyby přece dali na výběr, že buď ty lidi na svoje riziko odletěj a budou mít dovolenou naprd, nebo jim udělali nějaký vouchery, když letět nechtěj, tak na tom snad nezkrachujou. A prachy by zůstaly u nich. A bylo by to i slušný PR do budoucna, že když se něco podobnýho stane (a nestává se to každej den), tak že se to vyřeší. 

Takhle to působí jako dost negativní reklama, ale zas je pravda, že za rok si nikdo nevzpomene a zas budou hlásit rekordní tržby. Takže vlastně to je jedno :D

 

3 Citovat

Myslím, že k tomu chaosu ohledně českých turistů na Rhodosu přispívá i naše MZV, kde je doporučení necestovat jen do vybranych lokalit na ostrově, takže cestovky (Čedok) toho zhusta využívají. Kdyby byl vyhlášen jako rizikový celý ostrov tak, jak to údajně udělali Němci, nemohly by se tyto CK na nic vymlouvat.

1 Citovat

Nevím co údajně udělali "Němci" a jaké je oficiální doporučení německého MZV. A bez ohledu na znění oficiálního doporučení českého MZV některé cestovky, např. značka Eximtours vlastněná českým subjektem DER Touristik CZ a.s. sama od sebe za zájezdy do požárem zasažených oblastí dává bezplatné storno a za zájezdy na Rhodos do nezasažených oblastí nabízí bezplatnou změnu zájezdu. Takže když se chce, tak to jde a všechno ostatní jsou jen papežové kecy.

2 Citovat

No ale to je právě proto, že Exim vlastní Němci prostřednictvím a.s. kde má 100% podíl DER Touristik Group GmbH... Vo tom to (právě) je.

2 Citovat

To je sice pravda, ale pořád je to česká cestovka, která prodává zájezdy a řídí se českými zákony a nemá problém lidem vyměnit zájezd bez ohledu na to, co říká české MZV, takže když to tak dokáže udělat jeden český subjekt, proč by to nedokázal jiný? Výmluvy na MZV jsou proto podle mě právě jen výmluvy.

0